lördag 17 september 2011

Feng Shui är inte en trend, utan ett sätt att leva

Feng Shui betyder Vind och Vatten, två av de grundelement som ingår. De används i de första stegen i förståelsen av denna konst.
Feng Shui innebär en mer fördjupad förståelse och användning och är en mycket mer omfattande vetenskap än det som själva namnet beskriver.

Känd även under namnet Kun-yu ( himmel och jord ) försöker Feng Shui hitta och utveckla en perfekt harmoni mellan himmel, jord och människa, för att människan fullständigt ska kunna utnyttja Naturens resurser. Med andra ord att hitta en harmonisk miljö till människan.

En harmonisk miljö kan vara den nära oss eller på långt avstånd, den som vi bor i och omgivningarna. Därför betyder Vind och Vatten bara hälften av konstens innehåll, det vill säga byggnadens förhållande till Naturen runtomkring. Den andra hälften består av placeringen och utformningen av huset, inredningen etcetera. Eller om byggnaden redan finns att anpassa byggnaden till energierna utanför och innanför.

Feng Shui kallas ofta för geomancy som har koppling till konstens regler och ”ritualer”, slagrutornas använding och till mystiken. Feng Shui är konsten om hur Jorden fungerar med dess påverkan av strålningen, av reliefen, jordytans formationer, vattnet som samlas eller rinner och liknande.

Feng Shui kallas också för akupunktur för huset. Vi kan skapa vår balans i livet genom att erkänna och acceptera Naturens krafter och göra en insats för att leva i harmoni med dem. Då får våra hem och arbetsplatser sina energiflöden fullbordade, som en välmående levande varelse.

Var och enav oss har någon gång befunnit sig i ett rum eller i ett hus där allt kändes perfekt, harmoniskt och balanserat. Det låter bekant för alla. När man undersöker sina egna exempel börjar man förstå. Betraktar vi de ”negativa” platserna är det lätt att se hur folk som bor eller jobbar där inte mår riktigt bra. På jobbet kanske det finns mycket osämja, gnäll och även minskad effektivitet. Kanske känner folk som arbetar där efterhand en minskad koncentrationsförmåga, dåliga relationer med varandra eller en önskan att komma därifrån. Vad är orsaken till det obehagliga? Det kan vara skadliga elektromagnetiska fält som strålar från datorerellerjordstrålningslinjer ( dessa ämnen har väckt en del frågor för vetenskapsmännen ). Det kan vara så enkelt som att ett skåp står i vägen eller att väggarna runtomkring oss är målade i en irriterande färg.
Ett annat klassiskt exempel är det när företaget expanderar, alla flyttar till en större och finare byggnad och allting börjar fungera dåligt trots samma produkt och kunder. Det kan vara dålig Feng Shui i de nya lokalerna, eller det kan vara en ny logotype eller ett nytt namn som företaget tagit till sig. Kanske kommer produkten ut på marknaden i en annan förpackning som vänder sig emot själva producenten. Allt detta påverkar mer eller mindre ett företag på grund av dåligt flöde, vilket i sin tur påverkar den mänskliga grunden i verksamheten.

 På liknande sätt kan det vara med huset vi nyss flyttat in i. Vi ville bo bättre och stort, kanske var det ett klipp. Men någonstans känns det tungt. Någon sjukdom visar sig, vännerna kommer inte så ofta på besök eller välfärden börjar skaka.
Nu för tiden finns det gott om böcker som kan inspirera.
 Ta din egen intuition i akt och glöm inte att husen aldrig liknar varandra, precis som människorna!

 

 

3 kommentarer:

  1. Det verkar intressant..

    SvaraRadera
  2. Undrar om kineserna har återupptäckt Feng Shui som gjort att det gått som det gjort de senaste årtiondena :)

    SvaraRadera
  3. Du har rätt. Affärsmännen i Kina, stora eller små, brukar använda Feng Shui för att investera rätt och förbättra deras verksamhet. Vidskepligt eller inte, men det är ganska svårt för oss, västlänningar, att acceptera och kanske lite skrattretande. Hong Kongs utveckling är ett annat bra exempel (och det har funnits, i alla åren,på stadens rådhus, ett diskret kontor, med några Feng Shui kunniga)
    Lägger här en länk, ganska intressant:

    http://seekingalpha.com/instablog/243479-jim-trippon/48883-china-economy-what-will-the-year-of-the-golden-tiger-bring-to-the-chinese-economy

    SvaraRadera