torsdag 29 september 2011

Hälsan ur ett helhetsperspektiv

Att se människan ur ett helhetsperspektiv är ingen ny företeelse. I Kina var man redan för 4000 - 5000 år sedan medveten om sambandet mellan människan och naturen och mellan vår kropp och våra sinnen. Den kinesiska läkekonsten grundar sig på kunskapen om Qi, som betyder livskraft eller livsenergi, och handlar om att hålla sig frisk vilka påfrestningar man än utsätts för. (I Kina fick läkarna förr i tiden betalt endast om de kunde hålla sina patienter friska!)
Inom den västerländska läkekonsten har det funnits en tro på att starkare och effektivare mediciner ska kunna bota alla sjukdomar. Men sjukdomarna har istället blivit ännu fler och ännu svårare att bota. Allt fler människor uppger att de mår dåligt. Många lider av diffusa symtom som stress, sömnproblem, trötthet, smärtor, koncentrationssvårigheter etc, symtom som är svåra att råda bot på, men som man numera åtminstone erkänner. Men hälsa är ett mycket vidare begrepp än att bara vara symtomfri. För att komma åt orsaken till ohälsa eller att vi mår dåligt måste man se till HELHETEN, dvs hela människan och hennes omgivande miljö.

Vi kan själva påverka hur vi mår. Det naturliga tillståndet är att vara frisk och vi har ett stort inflytande över vår kropp och våra sinnen. Resurserna finns hos var och en av oss. Vad vi behöver är kunskaper, enkla begripliga kunskaper om hur våra kroppar och våra sinnen fungerar och sambandet mellan människan och naturen. Med ökade kunskaper om hur vi fungerar kan vi påverka den egna situationen och uppnå en högre nivå av hälsa och välbefinnande.
Vi behöver bli medvetna om det egna ansvaret och
få kunskaper om verktygen för att förstärka det friska i syfte att öka vår motståndskraft och hålla oss friska vilka påfrestningar livet än utsätter oss för, såväl i arbetet som i det privata.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar